AMI Consultancy Blog

AMI-CONSULTANCY IS HET ORGANISATIE ADVIESBUREAU OP HET GEBIED VAN: ORGANISATIEVERANDERING, TALENTONTWIKKELING EN PROJECT-BEGELEIDING.
DIT WEBLOG IS EEN ONDERDEEL VAN AMI CONSULTANCY EN HEEFT ALS DOEL GEZAMENLIJK MET HAAR KLANTEN EN GEÏNTERESSEERDEN RELEVANTE MARKTINFORMATIE UIT TE WISSELEN EN ZODOENDE OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN ALLE ONTWIKKELINGEN EN INNOVATIES BINNEN DE BRANCHE.

5.19.2010

Organisatieverandering volgens Pfeffer en Sutton


1400976.jpgJeffrey Pfeffer en Robert Sutton ontzenuwen in hun boek Hard Facts, dangerous half-truths and total nonsense een aantal hardnekkige veronderstellingen over management, organisatiesucces en verandering. Wat zij over succesvolle verandering schrijven is boeiend.
Op overtuigende wijze tonen de auteurs aan dat een aantal wijdverbreide overtuigingen over verandering niet kloppen zoals: 1. dat organisatieverandering per definitie lang duurt, 2. dat organisatieverandering per definitie moeilijk tot stand te brengen is, 3) dat organisatieverandering top down moet worden aangepakt en 4) dat organisatieverandering het beste langzaamaan aangepakt kan worden.
Vervolgens beschrijven Pfeffer en Sutton op basis van hun analyse van het hun bekende onderzoek wat zij zien als de basis van succesvolle organisatieverandering.
Zij identificeren vier kenmerkende elementen van succesvolle organisatieverandering die ze The Big Four noemen:
1. Ontevredenheid: om verandering te laten slagen is het nodig dat mensen een ontevredenheid ervaren met de status quo.
2. Richting: tijdens het veranderingsproces moeten mensen steeds bewust blijven van wat het is dat ze willen veranderen en ‘welke kant het op moet’. Het is essentieel hierover steeds te blijven communiceren.
3. Balans tussen vertrouwen en twijfel: het uitstralen van vertrouwen is belangrijk. Een positieve verwachting van succes blijven uitstralen kan een self-fulfilling prophecy opleveren. Dit vertrouwen moet wel worden gecombineerd met het op gezette tijden aandacht hebben voor twijfels, onzekerheden zodat je open blijft staan voor nieuwe gebeurtenissen en feiten en gevoelens.
4. Omarming van rommeligheid: accepteer dat er altijd fouten, slordigheden, onduidelijkheden en tegenvallers kunnen optreden. Beschouw deze dingen als normaal onderdeel van de verandering. “Point at solutions instead of at each other”.  

No comments:

Post a Comment